Importanța viziunii unui lider


Importanța viziunii unui lider

 

În opinia mea, una dintre cele mai importante calități ale unui lider este viziunea. Ea devine strigătul distinctiv de luptă al organizației tale, te diferențiază de concurență, de rivali, te face să fii un lider de succes, și prefigurează starea viitoare a organizației. Leadershipul nu înseamna doar asumarea responsabilității atunci când toți ceilalți caută scuze, sau puterea unei persoane de a o folosi pe cea a multora, ci mai presus de toate înseamnă viziune și curaj, curajul de a ieși din tipare, de a încerca ceva diferit, de a risca, de a lua decicii dificile în momente de răscruce, curajul de a pune în practică viziunea ta și de a-i convinge pe ceilalți să creadă în ea.

4b1210ba53ecc0dcde08e49e4a28a63a

Mulți lideri, pe parcurs, își pierd puterea de a conduce, tocmai pentru că își pierd această viziune. Când o organizație este pe val, aproape oricine poate conduce. Se spune că 95% din deciziile unei companii pot fi luate și de un absolvent de liceu ceva mai inteligent. Puțină logică este suficientă. Dar liderii nu sunt plătiți pentru acest gen de decizii, ci pentru cele 5%. Acestea sunt deciziile dificile care îi deosebesc pe liderii adevărați de restul, îi deosebesc pe liderii simpli de liderii cu viziune.

Când situația se împotmolește, un lider bun va da directive și va încuraja progresul, va pune în practică viziunea sa, va veni cu soluții ieșite din tipar. Doar cei mai buni lideri pot conduce eficient în astfel de situații, luând cele mai grele decizii.

      “Esenţa leadership-ului este viziunea. Nu poţi sufla într-o trompetă nesigură.” Theodore Hesburgh.

Viziunea conturează concepţia liderilor despre ceea ce este în prezent organizaţia, cum ar trebui să arate peste un anumit interval de timp şi care este drumul ce trebuie urmat între situaţia existentă şi cea dorită. Punerea în practică a unei viziuni nu este întotdeauna o sarcina ușoară, implică riscuri ce pot genera urmări grele, de aceea ea atrage dupa sine de multe ori o luptă interioară. Dacă ești indecis interior în privința unei probleme, nu vei avea siguranța de care ai nevoie pentru lupta exterioară. Odată ce ești convins de direcția corectă de acțiune, vei avea curajul de a pune în practică decizia luată, indiferent cât de dificilă ar fi.

Vizionarii sunt cei care progresează prin schimbare şi care sunt capabili să traseze noi graniţe. Liderii vizionari sunt capabili sa le transmita oamenilor că au un rol important în cadrul proiectului. Întotdeauna progresul necesită riscuri. Liderii trebuie să fie dispuși să facă lucruri pe care alții nu vor să le facă. Trebuie să fie în prima linie. Dacă nu ești dispus să îți asumi un risc atunci nu ești facut să fii lider. Un lider trebuie să rămână fidel viziunii și oamenilor săi.

 

Bibliografie: Leadership de Aur (John C. Maxwell)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>