Găina cu ouăle de aur


Imagine

Povestea găinii cu ouăle de aur este cunoscută: un ţăran sărac găseşte o găină, o duce acasă. A doua zi aceasta îi face un ou de aur. Se miră, nu îi vine să creadă. Merge cu oul la oraş, îl verifică. Află că este într-adevăr de aur, îl vinde şi se bucură. A doua zi, povestea se repetă: un nou ou de aur, vândut şi el. Şi aşa mai departe, zi dupa zi.

Omul devine bogat, o duce foarte bine, îşi îndeplineşte o mulţime de dorinţe.

Dar, într-o zi îi vine o idee: de ce să aştepte ca găina să facă doar câte un ou? Şi taie găina, să scoată toate ouăle deodată. Surpriza: nu găseşte nimic. Şi rămâne fără găină.

În timp cade în depresie, se îmbolnăveşte, suferă. Pierde toţi banii…

Din păcate, frecvent se întâmplă asta şi în viaţa reală. Unii dintre noi, destul de mulţi, găsim propria “găină de aur”. O meserie, un loc de muncă, o afacere, un prieten sau un grup, o familie. Dar nu avem răbdare. Şi nu avem grijă de “găina noastră” şi de ouăle ei de aur.

Să luăm exemplul unui restaurant de succes: arată bine, are personal profesionist (la bucătărie, servire sau promovare), are clienţi şi produce profituri frumoase. Ce se întâmplă uneori? Devenim neglijenţi. Sau vrem să câştigăm mai mult. Şi mai repede. Şi neglijăm aspectul restaurantului sau curăţenia. Nu mai acordăm atenţie servirii şi relaţiilor cu clienţii. Porţiile devin mai mici. Mâncarea mai proastă. Unii angajaţi cheie pleacă. Şi ucidem “găina de aur”.

Voi aţi găsit propria “găina de aur”. Aveţi răbdare? Cum o îngrijiţi?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>